Tipi Tips #3: Wat is de costplus methode?

In de Tipi Tip van vandaag leggen we de costplus methode uit. 

Een van de transfer pricing methodes is de costplus methode. We gebruiken een verkoper van appels als voorbeeld voor het praktisch uitleggen van iedere methode. Een appelverkoper kan appels verkopen aan zowel willekeurige klanten als klanten die hij/zij kent (gelieerde partijen). Als de verkoper appels verkoopt aan een gelieerde partij, moeten we de prijszetting van deze transactie testen. We willen controleren of de prijs hetzelfde is ongeacht of de verkoper de klant kent of niet. Oftewel, een eerlijke prijs.

De costplus methode kijkt naar de kosten die de verkoper maakt per product, en voegt simpelweg een winstmarge per product toe. Wat die winstmarge moet zijn hangt af van de winstmarge die een onafhankelijke verkoper zou vragen. Als een 5% winstmarge per appel adequaat is voor een onafhankelijke verkoper, plakken we eenvoudig deze 5% marge op de kosten voor onze appelverkoper om tot een arm’s length transactie te komen.

Zo werkt de costplus methode in de praktijk.

Transfer pricing helder uitgelegd

Tipi heeft als missie om het vakgebied van transfer pricing transparant en op simpele wijze aan u uit te leggen. Wij doen dit met kennis van zaken en op unieke wijze. We leggen alle transfer pricing concepten (en geheimen) bloot in onze kennisbank. Hier kunt u kennis maken met de basisprincipes van transfer pricing voor uw bedrijf, en krijgt u een idee van de werkzaamheden die wij doen om u te helpen navigeren door de transfer pricing regels.

Onze dienstverlening is opgedeeld in de drie fasen waarin we uitkomst bieden.

Advies vooraf

Concreet en duidelijk advies over transfer pricing op basis van drie pijlers

Bouw uw belastingimago

Tax Transparency Report:
een positief effect op het imago van uw bedrijf

Verantwoording achteraf

Heldere en eenvoudige transfer pricing documentatie achteraf

Laat u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden

Transfer pricing is de toekomst van belastingen. Wij gaan graag in gesprek hoe wij uw bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Vincent Maessen

Oprichter Tipi Consultancy