Tipi Tips #13: Wat is de transactionele profit split methode?

In de Tipi Tip van vandaag leggen we de transactionele profit split methode uit. 

De profit split methode is mogelijk de meest ingewikkelde transfer pricing methode. Deze methode komt van pas bij complexe organisatieketens of wanneer er immateriële activa zoals merkenrechten of productierechten bij de transacties betrokken zijn. Bij deze methode kijken we niet naar de transactie, maar naar de gehele leveringsketen.

Stel je voor dat je appels verkoopt van een speciaal kwaliteitsmerk, welke verkopen tegen een hogere prijs dan gewone appels. De profit split methode kijkt naar de bijdrage van elk van de bedrijven binnen de groep aan die hogere waarde van de appels. Stel dat 70% van de winst kan worden toegerekend tot het speciale kwaliteitsmerk van de appels. In dat geval wordt 70% van de winst toegerekend aan de partij die het merk heeft ontwikkeld en onderhoudt.

Dat is de profit split methode in a nutshell.

Transfer pricing helder uitgelegd

Tipi heeft als missie om het vakgebied van transfer pricing transparant en op simpele wijze aan u uit te leggen. Wij doen dit met kennis van zaken en op unieke wijze. We leggen alle transfer pricing concepten (en geheimen) bloot in onze kennisbank. Hier kunt u kennis maken met de basisprincipes van transfer pricing voor uw bedrijf, en krijgt u een idee van de werkzaamheden die wij doen om u te helpen navigeren door de transfer pricing regels.

Onze dienstverlening is opgedeeld in de drie fasen waarin we uitkomst bieden.

Advies vooraf

Concreet en duidelijk advies over transfer pricing op basis van drie pijlers

Bouw uw belastingimago

Tax Transparency Report:
een positief effect op het imago van uw bedrijf

Verantwoording achteraf

Heldere en eenvoudige transfer pricing documentatie achteraf

Laat u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden

Transfer pricing is de toekomst van belastingen. Wij gaan graag in gesprek hoe wij uw bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Vincent Maessen

Oprichter Tipi Consultancy