Tipi Tips #4: Waarom is transfer pricing relevant voor accountants?

In de Tipi Tip van vandaag leggen we uit waarom transfer pricing belangrijk is voor accountants. 

Transfer pricing wordt normaal gesproken gezien als een concept uit de belastingwereld. Het vakgebied strekt zich echter veel verder uit, zelfs tot het gebied van accountancy. De internationale boekhoudstandaarden (IAS) omvatten een heel hoofdstuk ten aanzien van gelieerde transacties, genaamd IAS 24. Daarnaast vinden we in de Nederlandse wet de verplichting terug om transacties te vermelden die niet onder marktvoorwaarden zijn aangegaan, oftewel niet 'at arm's length' zijn.

Wanneer de prijzen voor de transacties tussen twee aan elkaar verwante bedrijven niet correct zijn, kloppen de jaarrekeningen van beide bedrijven bovendien niet. Uiteindelijk zijn deze lokale jaarrekeningen de basis voor het opstellen van de belastingaangifte. Het op orde hebben van de transfer pricing slaat twee vliegen in één klap, en lost het probleem op voor zowel de jaarrekening als de aangifte. Daarom is transfer pricing ook van belang voor accountants.

Transfer pricing helder uitgelegd

Tipi heeft als missie om het vakgebied van transfer pricing transparant en op simpele wijze aan u uit te leggen. Wij doen dit met kennis van zaken en op unieke wijze. We leggen alle transfer pricing concepten (en geheimen) bloot in onze kennisbank. Hier kunt u kennis maken met de basisprincipes van transfer pricing voor uw bedrijf, en krijgt u een idee van de werkzaamheden die wij doen om u te helpen navigeren door de transfer pricing regels.

Onze dienstverlening is opgedeeld in de drie fasen waarin we uitkomst bieden.

Advies vooraf

Concreet en duidelijk advies over transfer pricing op basis van drie pijlers

Bouw uw belastingimago

Tax Transparency Report:
een positief effect op het imago van uw bedrijf

Verantwoording achteraf

Heldere en eenvoudige transfer pricing documentatie achteraf

Laat u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden

Transfer pricing is de toekomst van belastingen. Wij gaan graag in gesprek hoe wij uw bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Vincent Maessen

Oprichter Tipi Consultancy